V michalovskom Zemplínskom múzeu sa bude stolovať na stredoveký spôsob

04.03.2013 Michalovce

Michalovce 4. marca (TASR) - Na jedlách či nápojoch podľa stredovekých receptúr si budú môcť pochutiť o niekoľko týždňov návštevníci barokovo-klasicistického kaštieľa rodu Sztárayovcov, ktorý je v súčasnosti sídlom Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Pracovníci múzea sa rozhodli v dňoch 19. a 26. apríla tohto roka pripraviť pre priaznivcov histórie a regionálnej gastronómie chutnú večeru, počas ktorej sa budú podávať jedlá a nápoje podľa zemplínskych receptúr staršieho dáta.

Alena Pihuličová zo sekretariátu Zemplínskeho múza TASR informovala, že netradičné menu bude servírovať návštevníkom v podzemných priestoroch michalovského kaštieľa služobníctvo odeté v dobových kostýmoch. Atmosféru zašlých čias dotvoria priamo na mieste tóny stredovekej hudby.

Okrem chutných jedál pripravených z mäsa, zázvoru, medu a iných tradičných surovín, nebudú chýbať v ponuke ani rôzne nápoje ako napríklad bazová šťava či regionálne vína. "Nápojový lístok chceme do budúcna rozšíriť aj o pivo, ktoré bolo mimoriadne obľúbené aj v stredoveku," podotkla Pihuličová.

Finančný výťažok zo spomínanej akcie plánuje Zemplínske múzeum použiť na kúpu nového vybavenia miestnej stredovekej kuchyne. Podobné podujatie sú múzejníci pripravení v prípade záujmu zo strany verejnosti organizovať v podzemí kaštieľa pravidelne.
 

Vyberte región